Ricard Gené

Agrupacions d’Interès Econòmic

Temps de lectura:
Apunts Legals: Agència Comercial i Contractes de Distribució

AGRUPACIONS D’INTERÈS ECONÒMIC

Llei 12/1991, de 29 d’abril, d’Agrupacions d’Interès Econòmic

 

  1. Concepte i funció

 

L’Agrupació d’Interès Econòmic (“A.I.E.”), és una figura associativa creada amb la finalitat de facilitar o complementar l’activitat econòmica dels seus membres. Les A.I.E. no persegueixen un lucre per a elles mateixes, sinó que la seva finalitat és millorar els resultats de les activitats dels seus socis. En aquest sentit, la seva activitat s’ha de limitar exclusivament a una activitat econòmica auxiliar de les que desenvolupin els seus socis i els seus beneficis o pèrdues es consideraran com a beneficis o pèrdues dels socis en la proporció prevista en l’escriptura constitutiva o, en el seu defecte, a parts iguals.

 

  1. Règim jurídic

 

Les A.I.E. només poden ser constituïdes per persones físiques o jurídiques que desenvolupin activitats empresarials, agrícoles o artesanals, o per entitats no lucratives dedicades a la investigació o per persones que exerceixin una professió liberal.

 

Les A.I.E., d’acord amb la seva llei reguladora, 12/1991, de 29 d’abril, tenen caràcter mercantil i personalitat jurídica separada i diferent de la dels seus socis, es regeixen per les disposicions de la llei ara esmentada i supletòriament, per les normes reguladores de les societats col·lectives, sempre que siguin compatibles amb la naturalesa de les A.I.E.

 

  1. Responsabilitat dels socis

 

Els socis de les A.I.E. responen subsidiàriament de les obligacions de la A.I.E. i entre ells la responsabilitat té caràcter solidari.

 

  1. Constitució de les A.I.E.

 

Es constitueixen mitjançant escriptura pública que haurà de ser inscrita en el Registre Mercantil. L’escriptura de constitució haurà de fer referència, com a mínim, als aspectes següents:

 

  1. La identitat dels socis i la seva voluntat de constituir una A.I.E.
  2. El capital social, si en té (no és obligatori), amb expressió de la participació que correspon a cada soci i de les aportacions  de béns o drets que s’obliga a fer i la valoració que se’n fa.
  3. La denominació, l’objecte i el domicili.
  4. La durada i la data de començament de les seves operacions.
  5. La identitat de les persones a qui s’encarrega l’administració.

 

Si bé la llei ho considera opcional, és important que es determini també en l’escriptura de constitució altres aspectes com els següents:

 

  1. El règim de convocatòria i funcionament de l’Assemblea de la A.I.E., incloent el nombre de vots de cada soci, així com les majories necessàries per a l’adopció d’acords.
  2. El règim dels administradors de la A.I.E. (nomenament, revocació, facultats, etc.)
  3. Les normes per determinar la participació dels membres en els resultats econòmics.
  4. Normes relatives a la dissolució i liquidació de la A.I.E.

 

  1. Adopció d’acords

 

Els acords de les A.I.E. s’adoptaran en Assemblea de socis o bé per qualsevol mitjà escrit que permeti tenir constància de la consulta efectuada i del vot emès pels socis. S’adoptaran per unanimitat dels socis els acords modificatius de l’escriptura constitutiva que es refereixin als aspectes següents:

 

  1. Modificació de l’objecte de l’A.I.E.
  2. Nombre de vots atribuïts a cada soci.
  3. Requisits per a l’adopció d’acords.
  4. Durada de l’agrupació.
  5. Quota de contribució dels socis per al finançament de l’A.I.E.

 

Qualsevol altra acord es prendrà així mateix per unanimitat, llevat que l’escriptura de constitució prevegi una altra cosa.

 

  1. Separació i exclusió

 

Qualsevol soci pot separar-se de l’A.I.E. en els supòsits que s’hagi previst a l’escriptura constitutiva o quan tots els altres socis ho consenteixin. Addicionalment, si l’A.I.E. té durada indefinida, els socis tindran dret de separació per la seva voluntat unilateral manifestada a l’agrupació amb almenys tres mesos d’anticipació a la data en que la separació hagi de ser efectiva.

 

Els socis perdran la seva condició de tals quan deixin de reunir les condicions previstes en la llei o l’escriptura o quan siguin declarats en concurs de creditors. 

 

El soci cessant té dret a la liquidació de la seva participació d’acord amb les normes previstes a l’escriptura i en el Codi de Comerç.

 

  1. Règim fiscal

 

Respecte de l’Impost sobre Societats, resulta d’aplicació el règim de transparència fiscal, sense limitació respecte a la imputació de pèrdues. No s’integraran en la base imposable de l’A.I.E. ni dels socis els increments o disminucions de patrimoni que es posin de manifest amb ocasió de les aportacions de branques d’activitat o de l’adjudicació al mateix soci que les va aportar. Les participacions rebudes per la persona o societat aportant es valoraran, a efectes fiscals, pel seu valor net comptable segons els llibres de l’aportant. L’A.I.E. calcularà els increments i disminucions patrimonials i les amortitzacions, a efectes fiscals, sobre els mateixos valors i en iguals condicions que les aplicades pel soci aportant.

 

Per altra banda, les operacions consistents en la constitució, aportació dels socis, la reducció, la dissolució i la liquidació de les A.I.E. gaudeixen d’exempció en l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats. Els socis d’A.I.E. que tinguin residència a Espanya hauran de portar registres comptables separats que reflecteixin adequadament les seves relacions econòmiques amb l’A.I.E.



Skip to content